Primjena termovizijske kamere u zgradarstvu

U ovom članku ćemo prenijeti iskustvo energetskog certifikatora gospodina Kuno Schlatter u primjeni termovizijske kamere u zgradarstvu prilikom energetskog pregleda kuće. Energetski certifikatori ovlašteni su za izradu energetskog certifikata, dokumenta koji predočuje energetsko svojstvo zgrade te nam mogu sa svojim iskustvom i znanjem biti energetski savjetnici u boljem lociranju energetskih nedostataka naših objekata.

Tko je Kuno Schlatter?

✦ Inženjer Kuno Schlatter (65 godina) je energetski certifikator za zgrade u Njemačkoj.

✦ Neovisni energetski certifikator više od 20 godina.

✦ Član Baden-Wuerttemberga, državne udruge građevinskih energetskih certifikatora, inženjera i izvođača (GIH).

✦ Već 20 godina organizira i vodi tečajeve za energetskog certifikatora za izvođače radova, tehničare i inženjere.

✦ Kao visokoškolski profesor podučavao je stolare i građevinske pripravnike na Hans-Thoma-Schule u Titisee-Neustadt, Njemačka 38 godina.

✦ Više od 30 godina je predavao građevinsku fiziku u školi za majstora stolara kao i na stručnoj akademiji za obradu drva Friedrich-Weinbrenner-Gewerbeschule u Freiburgu.

✦ Napisao je brojne članke za stručne časopise o temama toplinske izolacije/uštede energije/zaštite od požara i surađuje s Europa-Verlagom na dva priručnika.

Zašto koristiti termovizijske kamere u zgradarstvu?

Energetska efikasnost je široka tema, ali svi želimo ostvariti financijske uštede i državne subvencije za postizanje bolje energetske efikasnosti naših objekata. Energetska optimizacija zgrada također igra vrlo bitnu ulogu u postizanju klimatskih ciljeva.

Gospodin Kuno Schlatter je uvjeren u pružanje dodatne vrijednosti termografskim snimanjem u kontekstu energetskog savjetovanja. Snimanje nam pruža vizualizaciju toplinskih curenja, umjesto čistih brojeva i apstraktnih tablica, olakšava nam da bolje shvatimo energetski slabe točke u pročeljima zgrada, krovova ili prozora.

Uz pomoć slika odnosno vizualizacije lakše je zadobiti povjerenje vlasnika da prihvati preporuke energetskog certifikatora te krenuti u provedbu rekonstrukcije objekta.

Termovizijska kamera Testo 883 i softver IRSoft čine kompletan paket

Termografsko snimanje visokog fokusa moguće je zahvaljujući infracrvenoj rezoluciju od 320 x 240 piksela (proširivo do 640 x 480 piksela s Testo SuperResolution tehnologijom). Ima toplinsku osjetljivost od < 40 mK, tako da može prepoznati najmanje temperaturne razlike.

Testo IRSoft softver usprkos brojnim analizama brzo izrađuje stručne izvještaje. Vodi vas korak po korak kroz proces izrade izvješća korištenjem pohranjenog standardnog predloška. Međutim, uz pomoć dizajnera izvješća, mogu se izraditi i vlastiti predlošci.

“To je bilo brzo! Jednostavno dodate komentare slikama ili poslušate prethodno snimljene komentare, sve analizirate, napišete zaključak i izvješće gotovo. Izvještaji su stvarno profesionalno strukturirani i s njima mogu uvjeriti kupca«. – Kuno Schlatter

Prednosti Testo 883 termovizijska kamera su:

Najbolja kvaliteta slike: IR razlučivost od 320 x 240 piksela (sa Superrezolucija 640 x 480 piksela); NETD < 40 mK

Testo IRSoft: Sveobuhvatna analiza slika s profesionalnim računalnim softverom i izrada izvješća u kratkom vremenskom razdoblju

Pametno i umreženo: Testo Thermography App i bežični prijenos izmjerenih vrijednosti sonde vlažnost Testo 605i izravno u snimljenu sliku

Korisne pomoćne funkcije: Testo ScaleAssist za automatski podešavanje kontrasta i vizualizacije opasnosti od plijesni.

Fleksibilan: Ručni fokus i izmjenjivi objektivi.

IZVOR

Clever complete package for energy consultants: Thermal imager testo 883 with pro software testo IRSoft in testing.