5 pitanja koja si morate postaviti pri odabiru sustava za ispitivanje zrakopropusnosti prostora (Blower Door Test)

 1. Zašto ispitivati sustavom Blower Door Test?
 2. Zašto odabrati sustav Retrotec Blower Door Test?
 3. Koja je trajnost sustava Retrotec Blower Door Test?
 4. Koja je točnost sustava Retrotec Blower Door Test?
 5. Je li montaža sustava Retrotec Blower Door Test komplicirana?

Energetska učinkovitost i zelena tranzicija

Zelena tranzicija tema je na koju se u posljednje vrijeme stavlja poseban naglasak. Tome posebno idu u prilog i ambiciozni ciljevi Europske komisije o postizanju klimatske neutralnosti do 2050. godine, čiji je cilj smanjenje stakleničkih plinova za barem 55 % do 2030. godine. Ključnu ulogu u tom procesu imaju upravo gradovi koji su odgovorni za 80 % energetske potrošnje.

Jedan od važnih projekata unutar zelene tranzicije gradova je dubinska i integrirana energetska obnova postojećih zgrada, te izgradnja novih prema najnovijim standardima. Među čimbenicima koji značajno utječu na energetsku učinkovitost zgrada je ispitivanje zrakopropusnosti u zgradama. Navedeno ispitivanje se može izvršiti pomoću sustava Retrotec Blower Door Test.

1. Zašto ispitivati sustavom Blower Door Test?

Blower door test pomaže u otkrivanju propuštanja zraka u zgradama, jednom od najvažnijih čimbenika za dostizanje visoke energetske učinkovitosti, dokaza o kvaliteti gradnje i ispravnog dimenzioniranja HVAC opreme. Osim mjerenja propusnosti zraka na objektu, ispitivanje zrakopropusnosti uklanja mnoga nagađanja o kvaliteti izvedenih građevinskih radova i pravilno izvedenoj izolaciji zgrade.

Najbolja oprema za dokazivanje svega navedenoga je sustav Retrotec Blower Door Test.

2. Zašto odabrati sustav Retrotec Blower Door Test?

Retrotec nudi standardni i visoko učinkovit model za odabir: 

Model 5000 (standardni), Model 6000 (visoko učinkovit) i Model 300 (pasivne kuće).

Modeli 5000 i 6000 mogu očitat niski protok za nepropusnije zgrade. Ipak, Model 6000 pruža veću snagu koja je potrebna za objekte većeg volumena.

Model 300 je namijenjen isključivo za pasivne kuće i nije pogodan za standardne objekte.

Prednosti sustava Retrotec Blower Door Test:

 • Pouzdanost i točnost sustava
 • Kvaliteta izrade na najvišoj razini
 • Dugotrajna punjiva Li-Ion baterija
 • Brza i jednostavna montaža i demontaža sustava: jedini na tržištu s okvirom koji se može demontirati jednim brzim pokretom
 • Digitalni manometar koje se pokreće zajedno sa sustavom i odmah je spreman za rad
 • Posjeduje inteligentni dizajn sustava. Retrotec neprestano ulaže u inovacije i tehnološki napredak.
 • Prilagodljivost i svestranost sustava.

Inteligentni dizajn sustava Retrotec Blower Door Test je nešto što ga izdvaja od ostalih proizvođača.

Retrotec SmartCloth izvrstan je primjer jer je referentno crijevo za uzimanje uzorka vanjskog tlaka ušiveno u nepropusno platno. Ova značajka također pomaže u stabilizaciji očitanja tijekom vjetrovitih dana i pomaže u očuvanju referentne cijevi od vjetra, kiše i nečistoća.

Također je važno uzeti u obzir ergonomski dizajn. Manometar Retrotec DM32 i DM32X omogućuje korisniku da njime brzo rukuje jednom rukom.

Retrotec Model 5000 ima ugrađen USB konektor koji omogućuje da je digitalni manometar konstantno na napajanju dok se vrši testiranje. To sprječava pražnjenje baterije na manometru i  osigurava korisnicima  nesmetano provođenje ispitivanja.

3. Koja je trajnost sustava Retrotec Blower Door Test?

Oprema je ulaganje koja tijekom vremena mora izdržat stalni rad. Ovu opremu ćete koristit na terenu i gradilištima te ju uvijek iznova utovarivat i istovarivat.

Retrotec oprema ima izdržljiva kućišta ventilatora izrađena od automobilske plastike. Makroblend® smole imaju svojstava koja uključuju visoku žilavost (čak i pri niskim temperaturama), dobru kemijsku otpornost na mnoga sredstva za podmazivanje, otapala i sredstva za čišćenje, uz smanjenu osjetljivost na pucanje uslijed naprezanja.

Najtrajnija vrata ventilatora također imaju više pričvršćivača koji drže dijelove ventilatora zajedno.

Pričvršćivači na Retrotec ventilatoru

4. Koja je točnost sustava Retrotec Blower Door Test?

Pouzdanost sustava Retrotec Blower Door Test svodi se na točnost i ponovljivost vaših mjerenja.

Najsuvremeniji digitalni 14-bitni senzori tlaka pružaju vam preciznost i točnost, pa je to nešto što biste trebali tražiti u digitalnom manometru visoke rezolucije. Automatsko podešavanje nule na manometru prije obavljanja mjerenja, minimiziraju pojavu vremenske greške senzora, te na taj način osigurava visoku točnost tijekom vremena.

Najpouzdanija oprema umjerena je u laboratoriju akreditiranom prema ISO 17025, što je potrebno u mnogim zemljama. To vrijedi za ventilator sa svim otvorima za protok zraka i za digitalni manometar koji se koristi za ispitivanje nepropusnosti.

Potražite dokaz akreditacije na svojim certifikatima kako biste bili sigurni da je vaša oprema umjerena s nacionalnom sljedivošću i navedenim mjernim nesigurnostima. Baš kao što naše zgrade trebaju testiranje i provjeru trećih strana kako bi bile zdrave i energetski učinkovite, tako vam je potrebna mjeriteljska oprema umjerena od trećih strana kako bi se osigurala vrhunska kvaliteta.

Certifikati i akreditacije za umjerenu opremu

5. Je li montaža sustava Retrotec Blower Door Test komplicirana?

Ne. Montaža i demontaža sustava Retrotec Blower Door Test je brza i jednostavna.

Kako biste mogli brzo i kvalitetno obavljat ispitivanje, svakako odaberite sustav koji će vam omogućit montažu, pokretanje mjerenja i demontažu opreme što je brže moguće.

Brzu montažu omogućuju cijevi i tlačni konektori označeni bojama te smanjuju pogrešku korisnika. Drugi proizvođači nemaju protokol za kodiranje boja i njihovo montiranje sustava može biti zbunjujuće. Montiranje sustava može biti teško za zapamtit, pogotovo ako mjerenja ne vršite često.

Dizajn okvira za montiranje na vrata također je bitna komponenta koja štedi vrijeme. Retrotec je jedini na tržištu koji ima okvir koji se može demontirati jednim brzim pokretom. Kod drugih proizvođača se mora rastaviti dio po dio, što produžuje vrijeme razmontiravanja sustava.

Još jedna stvar koju treba uzeti u obzir je vrijeme potrebno za pokretanje manometra. Retrotec jedini ima digitalni manometar koji se pokreće zajedno sa sustavom i odmah je spreman za ispitivanje.

Zaključak

Retrotec Blower Door Test sustavi nude svestranost i prilagodljivost svakom tipu objekta i svakoj vrsti otvora na koji se treba montirati.

Manometar DM32X osim za mjerenje zrakopropusnosti može služiti za mjerenja razlike tlaka u prostorijama, kanalima ventilacije ili klimatizacije, nepropusnost kanala itd.

Retrotec Blower Door Test nudi nekoliko mogućnosti za zatvaranje otvora na koji se montira ventilator: SmartCloth s aluminijskim okvirom i nepropusnim platnom, čvrsta modularna ploča za super brzo postavljanje i paneli za slaganje koji se lako mogu prilagodit industrijskim otvorima kada je potrebno vršit ispitivanje s više ventilatora.

U nastavku pogledajte kako je METIOR LAB izvršio ispitivanje zrakopropusnosti na obiteljskoj kući koristeći Retrotec EU 5100 Blower Door model.

Možda će vas zanimati…

Usluga ispitivanja zrakopropusnosti u METIOR LAB

Zrakopropusnost – Blower door test

Tvrtka Retrotec