5 pitanja koja si morate postaviti pri odabiru sustava za ispitivanje zrakopropusnosti prostora (Blower Door Test)

Zelena tranzicija tema je na koju se u posljednje vrijeme stavlja poseban naglasak. Tome posebno idu u prilog i ambiciozni ciljevi Europske komisije o postizanju klimatske neutralnosti do 2050. godine čiji je cilj smanjenje stakleničkih plinova za barem 55 % do 2030. godine. Ključnu ulogu u tom procesu imaju upravo gradovi koji su odgovorni za 80 % energetske potrošnje.

Jedan od važnih projekata unutar zelene tranzicije gradova je dubinska i integrirana energetska obnova postojećih zgrada, te izgradnja novih prema najnovijim standardima. Među čimbenicima koji značajno utječu na energetsku učinkovitost zgrada je ispitivanje zrakopropusnosti u zgradama. Navedeno ispitivanje se može izvršiti pomoću Retrotec sustava Blower Door Test.

Tehnički propisi

Tehničkim propisom o racionalnoj uporabi energije i toplinskoj zaštiti u zgradama (NN broj 128/15, 70/18, 73/18, 86/18, 102/20) propisano je da zgrada mora biti projektirana i izgrađena na način da dijelovi zgrade budu minimalne zrakopropusnosti u skladu s dosegnutim stupnjem razvoja tehnike i tehnologije u vrijeme izrade projekta.

Ispunjavanje zahtjeva o zrakopropusnosti Tehničkog propisa dokazuje se ispitivanjem na izgrađenoj novoj ili rekonstruiranoj postojećoj zgradi prema HRN EN ISO 9972:2015, metoda određivanja 1, prije tehničkog pregleda zgrade.

Obvezna primjena zahtjeva odnosi se na zgrade gotovo nulte energije i zgrade koje se projektiraju na:

– Q’’H,nd ≤ 50 kWh/(m2 ·a) kad srednja mjesečna temperatura vanjskog zraka najhladnijeg mjeseca na lokaciji zgrade jest ≤ 3 °C prema podacima iz Meteoroloških podataka,

– Q’’H,nd ≤ 25 kWh/(m2 ·a) kad srednja mjesečna temperatura vanjskog zraka najhladnijeg mjeseca na lokaciji zgrade jest > 3 °C prema podacima iz Meteoroloških podataka.

Zašto ispitivati sustavom Blower Door Test?

Blower door test pomaže u otkrivanju propuštanja zraka u zgradama, jedan od najvažnijih čimbenika visoke kvalitete gradnje i ispravnog dimenzioniranja HVAC opreme. Ispitivanje uklanja mnoga nagađanja izvođača radova, izvođača radova na HVAC-u i izolacije na zgradi.

Jasno je da vam je stalo do kvalitete vašeg rada. Stoga ćete htjeti najbolji dostupni sustav koji će vam omogućit da radite pametnije, a ne teže.

Trajnost sustava Blower Door Test

Ovaj dio opreme ćete koristiti na gradilištima te ga uvijek iznova utovarivat i istovarivat. Oprema je ulaganje koje mora s vremenom izdržat stalni rad. Izdržljiva kućišta ventilatora izrađena su od automobilske plastike. Makroblend® smole imaju svojstava koja uključuju visoku žilavost (čak i pri niskim temperaturama), dobru kemijsku otpornost na mnoga sredstva za podmazivanje, otapala i sredstva za čišćenje, uz smanjenu osjetljivost na pucanje uslijed naprezanja. Najtrajnija vrata ventilatora također imaju više pričvršćivača koji drže dijelove ventilatora zajedno.

Točnost sustava Blower Door Test

Pouzdanost vašeg sustava Blower Door Test svodi se na točnost i ponovljivost vaših mjerenja. Najpouzdanija oprema umjerena je u laboratoriju akreditiranom prema ISO 17025, što je potrebno u mnogim zemljama. To vrijedi za vrata s ventilatorom i za digitalne manometre koji se koriste za ispitivanje nepropusnosti. Potražite dokaz akreditacije na svojim certifikatima kako biste bili sigurni da je vaša oprema umjerena s nacionalnom sljedivošću i navedenim mjernim nesigurnostima. Baš kao što naše zgrade trebaju testiranje i provjeru trećih strana kako bi bile zdrave i energetski učinkovite, tako vam je potrebna mjeriteljska oprema umjerena od trećih strana kako bi se osigurala vrhunska kvaliteta.

Najsuvremeniji digitalni 14-bitni senzori tlaka pružaju vam preciznost i točnost, pa je to nešto što biste trebali tražiti u digitalnom manometru visoke rezolucije. Automatsko podešavanje nule na manometru prije obavljanja mjerenja, minimiziraju pojavu vremenske greške senzora, te na taj način osigurava visoku točnost tijekom vremena.

Inteligentni dizajn sustava Blower Door Test

Retrotec neprestano ulaže u inovacije i tehnološki napredak. Retrotec SmartCloth izvrstan je primjer jer je otvor za referentno crijevo ušiveno u nepropusno platno. Ova značajka također pomaže u stabilizaciji očitanja tijekom vjetrovitih dana i pomaže u očuvanju referentne cijevi od vjetra, kiše i nečistoća. Također je važno uzeti u obzir ergonomski dizajn. Kod nekih sustava manometri omogućuju korisniku da njima brzo rukuje jednom rukom, dok drugi zahtijevaju dvije ruke, ako manometar nije pričvršćen na okvir. Retrotec Model 5000 ima ugrađeni USB konektor koji vam omogućuje da uvijek držite digitalni manometar napunjenim. To sprječava korisnike da ostanu bez napajanja manometra nakon što je sve spremno za provođenje ispitivanja.

Brza montaža i demontaža sustava Blower Door Test

Kako biste mogli brzo i kvalitetno obavljat ispitivanje, svakako odaberite sustav koji će vam omogućit montažu, pokretanje mjerenja i demontažu opreme što je brže moguće. Bržu montažu omogućuju cijevi i tlačni konektori označeni bojama te smanjuju pogrešku korisnika. Drugi proizvođači nemaju protokol za kodiranje boja i njihovo montiranje sustava može biti zbunjujuće. Montiranje sustava može biti teško za zapamtit, pogotovo ako mjerenja ne vršite često . Dizajn okvira za montiranje na vrata također je bitna komponenta koja štedi vrijeme. Retrotec je jedini na tržištu koji ima okvir koji se može demontirati jednim brzim pokretom. Kod drugih proizvođača se mora rastaviti dio po dio, što produžuje vrijeme razmontiravanja sustava. Još jedna stvar koju treba uzeti u obzir je vrijeme potrebno za pokretanje manometra. Retrotec jedini ima digitalni manometar koji se odmah pokreće i spreman je za ispitivanje.

Prilagodljivost i svestranost sustava Blower Door Test

Potražite sustav Blower Door Test koji će vam poslužiti u više vrsta mjerenja. Manometar DM32 osim za mjerenje zrakopropusnosti može služiti za mjerenja razlike tlaka u kanalima, nepropusnost kanala itd. Retrotec nudi standardni i visoko učinkovit model za odabir: Model 5000 (standardni) i Model 6000 (visoko učinkovit). Oba modela mogu očitat niski protok za nepropusnije zgrade. Ipak, Model 6000 pruža veću snagu koja je potrebna za veće, propusnije zgrade.

Retotec Blower Door Test nudi nekoliko mogućnosti za zatvaranje otvora na koji se montira ventilator: SmartCloth s aluminijskim okvirom i nepropusnim platnom, čvrsta modularna ploča za super brzo postavljanje i paneli za slaganje koji se lako mogu prilagodit industrijskim otvorima kada je potrebno vršit ispitivanje s više ventilatora.

IZVOR

Retrotec: 5 Questions to Ask Yourself When Choosing a Blower Door System